Video med Canon 650D och den nya STM-zoomen

ENRICO BARILE: Videoklipp tagna med nya Canon 650D finns redan på Alltombild, men från och med i dag finns det även videoklipp tagna med denna kamera i kombination med det nya objektivet Canon EF-S 18-135/3.5-5.6 IS STM (allt monterat på ett enkelt axelstativ). Tillsammans med detta objektiv, alternativt med 40/2.8 Pancake, ska enligt Canon den nya 650:an ha en användbar autofokusfunkktion, Om någon har känt sig provocerad av tanken på autofokus vid DSLR-filmning är det bara att somna om. Jovisst finns det autofokus, men den är inte mycket att skryta om.

Men allt handlar naturligtvis inte om frågan om autofokusen fungerar eller ej. Hur är objektivet? Bildstabiliseringen (IS)?  Zoomomfånget?. Här är mina första intryck. Jag återkommer inom kort med en mer utförlig text om videofilmning med Canon 650D och STM-objektiven.

Tyvärr är inte det de båda nya STM-obektiven som Canon nyligen lanserat svaret på frågan": "När kan vi få autofokus på våra DSLR-kameror"? Visserligen fungerar det någorlunda nu, men inte tillräckligt bra för att klara de situationer då man verkligen behöver autofokus. Precis som vid all DSLR-filmning är det fortfarande manuell fokusering som gäller.

Jag har redan sagt att jag återkommer med mer text i frågan, men låt mig redan nu säga att en Canon 650D med STM-zoomen (18-135) är en riktigt smidig kombination för video. Zoomomfånget täcker väldigt mycket. Hygglig vidvinkel till måttligt tele i ett kompakt paket med låg vikt. Personligen tycker jag att ljusstyrkan 3,5 till 5,6 är för dålig även om jag kan leva med den vid de tillfällen då jag vill prioritera smidighet och låg vikt. Att objektivet har bildstabilisering är bra, även om själva stabiliseringen inte fungerar lika bra som de system som sitter i traditionella videokameror. Med kamera och objektiv monterade på ett enkelt axelstativ gick det ändå rätt  bra att fixa klipp utan alltför mycket Dogma-karaktär.

STM-objektiven har fått en ny typ av skärpeinställning. Ringen som man använder för fokusera med snurrar fritt åt båda håll, tyst och mjukt. Tyvärr lite väl mjukt för min smak. Att det inte finns något stopp vid närgränsen eller vid inställning oändlighet irriterar mig. Jag vill känna att objektivets skärpeinställning står på oändlighet. Att objektivet levereras utan ett motljusskydd är också tramsigt. Höj priset med en hundring och släng med skyddet, Canon. Nu måste man beställa ett separat. Gissa! Självklart är det restnoterat. Varför lyckas alltid de som ansvarar för beställning av produkter som tillverkas av underleverantörer att göra denna miss? Hur svårt kan det vara för Canon, Nikon och andra tillverkare att ha motljusskydd, batterier, batteriladdare och andra tillbehör på plats när de börjar leverera de grejor som tillbehören ska sitta i eller på?

Själva kameran, 650:an, liknar nu mer Canon 7D om man ser till videofilmning. I alla fall till vissa delar. Det finns förstås också sådant på kameran som inte finns på alla de dyrare modellerna, till exempel en utvikbar LCD-skärm. Manuell ljudnivå vid inspelning har Canon nu lyckats får med från början, vilket är bra. Visserligen är mikrofoningången (stereo) i stort sett rena skräpet, men det låter i alla fall något bättre om man kopplar ur den automatiska nivåregleringen (AGC). Manuell nivåreglering är också bra om man kopplar in ett mikrofonförsteg, en mixer osv. Jo, det finns inbyggda mikrofoner också om nu någon mot förmodan vill använda dessa.

När man spelar in med manuell ljudnivå vill man se nivåmätarna på LCD-displayen samtidigt som man också kan justera nivåerna under filmning. Det fungerar på nya Canon 5D MkIII, men jag har inte lyckats få detta att fungera på 650:an. Det kanske går (jag hittar dock inte någon information om det). Går det inte är det bara att konstatera att Canon gjort en jättemiss.

För videofilmning är 650:ans ergonomi inte den bästa. Återigen har formgivarna och konstruktörerna lyckats åstadkomma oförklarliga jättemissar. Jag återkommer till detta i nästa inlägg som jag publicerar om ett par dagar.

ENRICO BARILE, juli 2012

 

..

Print Friendly
Det här inlägget postades i Canon, Video, Videoinslag. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.